Fesleğen Kurusu 50GR

Fesleğen Kurusu 50GR: Kuru Fesleğen – Dried Basil leaf – Ocimum basilicum
En eski zamanlardan beri baharat ve ilaç olarak kullanılan Fesleğen’in anavatanı Hindistan dır ve en az 5 bin yıllık bir geçmişe sahip olduğu bilinmektedir. Günümüzde tüm ılıman iklim kuşağında, seralarda hatta evlerin mutfak camlarında bile yetişen Fesleğen’in yöresel olarak İnhan, Peslan, Fesliyen olarak da bilinir. Ocimum” Yunanca “kokulu”, “Basilicum” ise “krala özgü” anlamına gelmekte olup İngilizce’de ise Basil olarak bilinmektedir.


Fesleğen Hipokrat’ın notlarında özellikle kusmalar için kullanıldığı görülmüştür. Yaprakları aroma verici, ateş düşürücü olarak ve kulak enfeksiyonlarında kullanılırken 1500’lü yıllarda yaşamış botanikçi John Gerard’in deneyimleri sonucu akrep sokmasında da fesleğen kullanıldığı bilinmektedir. Romalılar da ise aşkın simgesi olan fesleğen bereket, sadakat ve sevgiyi simgelediği için manevi açıdan da önemli olmuştur. Tarih boyunca aşıklar birbirine bir dal fesleğen verirse, sevdiklerinin kalbini sonsuza kadar kazanacağına inanmışlardır. Kötü talihten korunmak ve kötülüğü kovmak için de ilk dönemler tapınakların bahçesine bolca ekilen fesleğen sonradan bahçelere ekilerek yaygınlaşmıştır. Anadolu’da ise bir çeşit inanışa göre penceresinde fesleğen olan evde gelinlik çağına gelmiş kızın olduğu bilinmektedir. Ayurvedik tedavi yöntemlerinde önemli bir yeri vardır.

Tazesi kadar kurusunun da baharat olarak yemekler ve salatalarda lezzet ve koku vermek için kullanılmasının dışında çay olarak da içildiğinde mide ve bağırsak gazlarının giderilmesine yarar. Ödem giderici özelliği vardır.

Yorumlar